Arhitectura traditionala in Geoparcul Platoul Mehedinti

Arhitectura GPMH

 

  • Civilizația țărănească nu cunoaște lupta pentru autodepășire. Este o calmă și bună exprimare a bucuriei de a exista. Cu cât ne depărtăm de omul tradițional, cu atât riscul imposturii e mai mare.Horia Bernea

Proiectul Arhitectura tradiţională în Geoparcul Platoul Mehedinţi îşi propune cercetarea, promovarea şi protejarea satelor mehedinţene. Arhitectura tradițională, ca expresie a modului de viață şi a tradiţiilor culturale ale zonei a fost punctul de plecare pentru acest proiect.

Înfiinţat acum 10 ani, geoparcul Platoul Mehedinţi este un mediu natural unic, cu o topografie, climă, floră şi faună foarte generoasă. Din păcate, la fel ca în alte zone rurale, satele din acest spaţiu au numeroase probleme: reducerea veniturilor din arhitectură, exodul rural, pierderea tradiţiilor.

În perioada iulie-septembrie 2014, asociaţia MAIE a realizat primul proiect în această zonă, un studiu de caz în comunele Balta, Isverna şi Ponoarele. Prin prezentarea celor mai valoroase obiective locale de patrimoniu, prin abordarea critică a peisajului arhitectural şi prin promovarea unor strategii de dezvoltare integrată, proiectul contribuie la păstrare identităţii regionale specifice.

Site-ul creat în cadrul proiectului, www.arhitectura-gpmh.ro, urmăreşte inventarierea, studierea şi înţelegerea obiectivelor arhitecturale din comunele analizate.

Dorim să continuam proiectul, atat prin analizare formelor arhitecturii tradiționale mehedințene, cât și prin organizarea unei școli de vara pentru tinerii ce doresc să descopere acestă arhitectură.

Daca vreti sa sustineti continuarea proiectului „Arhitectura tradițională în Geoparcul Platoul Mehedinți” puteți redirecționa 2% din impozitul pe venit.
Pentru cei ce sustin proiectul avem un dar de multumire: un album cu fotografii din Geoparc. Mai multe detalii despre completarea formularului de 2% aici.

Vezi site