Conferință pe tema revitalizării peisajului rural cu implicarea comunităților locale

Vineri, 29 martie, de la ora 17:00, Clubul Țăranului găzduiește conferința De la protejarea patrimoniului rural la construire comunitară. Obstacole, soluții, modele de bună practică.

Organizată de Asociația MAIE, conferința este prima dintr-o serie de întâlniri tematice prin care inițiatorii își propun să aducă la lumină proiecte de revitalizare rurală, exemple de succes capabile să arate modul în care comunitățile, în colaborare cu experții, se pot implica activ în dezvoltarea locală.

Evenimentul va reuni vorbitori ca: dr.arh. Ana Maria Goilav (Școala de la Bunești), arh. Claudia Apostol (Asociaţia ARA [Arhitectură. Restaurare. Arheologie]), Loredana Pană (Asociația Letea în UNESCO), Oana Neneciu (Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis) și Virgil Scripcariu (Asociația Gaspar, Baltasar & Melchior). Conferința va fi moderată de antropologul Andrei Mihail.

„În ultimii ani, au fost inițiate foarte multe proiecte de revitalizare a spațiului rural și, fie că au în centru valorificarea creativă a meșteșugurilor, restaurarea unor construcții de arhitectură tradițională sau activități educative, succesul acestora depinde foarte mult de legăturile dezvoltate la nivelul comunității. Prin acest demers, ne-am propus să deconstruim mecanismele unor proiecte care, prin colaborarea cu localnicii, au reușit să aibă un impact real asupra dezvoltării locale sustenabile.”

Bianca Maria Bălșan, președintele Asociației MAIE

Proiectele prezentate de vorbitori vor ilustra abordări diferite și vor facilita înțelegerea și identificarea unor elemente de legătură și direcții similare care pot fi preluate și implementate în proiecte de dezvoltare ale comunităților din diferite alte zone rurale din România.

Evenimentul face parte din programul multi-anual Ecomuzeul Balta. De la arhitectura tradițională în Geoparcul Platoul Mehedinți la turism durabil, inițiat de Asociația Mișcarea pentru Acțiune și Inițiativă Europeană (MAIE) și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

Programul reprezintă o evoluție organică a intervențiilor Asociației MAIE în Geoparcul Platoul Mehedinți, demarate în 2014 cu prilejul proiectului cultural Arhitectura Tradițională în Geoparcul Mehedinți. Studiu de caz: comunele Balta, Isverna, Ponoarele, co-finanțat de AFCN.

Mai multe informații sunt disponibile pe: https://www.arhitectura-gpmh.ro/ și în pagina de Facebook a proiectului: https://www.facebook.com/arhitecturagpmh/