Diversitatea culturală prin intermediul filmului în cadrul proiectului Imaginile României

16 elevi ai Colegiului Național de Informatică „Grigore Moisil” din Brașov au participat la atelierul de film susținut de Elena Borcea în cadrul proiectului  „Imaginile României. Ateliere creative despre diversitate”. 

În ultimele săptămâni, elevii au documentat istoria multiculturală a orașului Brașov concentrându-se pe trei minorități: maghiară, germană și evreiască. Pornind de la documentarea realizată, în cadrul atelierului de film s-a urmărit ilustrarea modului în care elevii percep diversitatea culturală și a modul în care minoritățile naționale și noile grupuri etnice influențeză orașul în care aceștia trăiesc prin intermediul filmului.

Elevii a urmărit filmul documentar „Sunetele Bucureștiului”, realizat de Asociația MAIE în cadrul proiectului „Noile minorități din municipiul București” , descoperind poveștile a opt străini care au ales să România ca noua lor casă. Filmul a creat cadrul de discuții pentru afla cum definesc elevii diversitatea culturală, care au fost dificultățile de adaptare ale celor opt străini prezentați și elementele surprinzătoare în poveștile prezentate.

Pornind de la filmul vizionat, elevii au discutat pașii necesari în dezvoltarea unui documentar. Partea practică a atelierului a inclus realizarea unor scurte interviuri despre diversitatea orașului Brașov. Elevii au lucrat în echipă, fiecare participant având un rol bine defint. Într-o primă fază, elevii au elaborat ghidul de interviu pe bază cunoștiințelor dobândite despre minoritățile naționale, iar apoi au realizat filmarea acestuia. Sesiunea de feedback a presupus analizarea modalităților de filmare, dar și a modului în care elevii percep diversitatea culturală.

Atelierul ne-a ajutat să înțelegem cum au contribuit minoritățile la istoria noastră și la ce suntem acum”- participant

Atelierul a făcut parte din proiectul „Imaginile României. Ateliere creative despre diversitate”, realizat de Asociația MAIE și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.