Forumul Diversității Culturale – Ediția II

Ideea Forumului Diversității Culturale a pornit de la necesitatea înțelegerii multiculturalității și promovării aportului comunităților interculturale și a frumuseții diversității culturale într-o Europă în continuă schimbare. În același timp, având în vedere valul de euroscepticism, proiectul aduce în atenția publicului larg, dar și a specialiștilor diversitatea culturală ca resursă în dezvoltare urbană.

Proiectul propune organizarea celei de-a doua ediții a Forumului Diversitatii Culturale în octombrie 2017, ca punct de plecare a celor trei editii care vor sta sub egida Centenarului României Moderne (editiile 2017, 2018, 2019). Timp de trei zile, prin prezentări, dezbateri, expozitii de fotografie si arte vizuale, degustari gastronice, trasee urbane in spații relevante pentru alte culturi, evenimente artistice, evenimentul va aduce în atenția publicului larg patrimoniul cultural al minorităților naționale, a noilor grupuri etnice, a migranților și refugiaților.

Dacă prima ediție a avut în centru noile grupuri etnice, în acest an va fi abordată cu precădere problematica minorităților naționale. Acestea au influențat semnificativ cultura și tradițiile românești, aspect sesizabil printr-o analiză succintă a obiceiurilor, bucătăriei, limbajului, portului tradițional, al artei și literaturii autohtone. Procesul de integrare al minorităților merge în paralel cu evoluția culturală autohtonă, contribuind semnificativ la formarea unor noi tradiții, obiceiuri și chiar limbaj. În același timp, sesiunile de prezentări și dezbateri vor fi aborda și noile grupuri etnice și problematica refugiaților și migranților.

În același timp, asociația MAIE își propune crearea unui forum permanent de discuții despre diversitatea prin intermediul unui proiect journalistic, gazduit de site-ul www.newminorities.com, care va reuni poveștile reprezentanților diferitelor culturi. Prin intermediul articolelor diversitatea culturală va primi un chip, și o poveste ceea ce va contribui la o mai bună înțelegere a aportului diferitelor culturi la dezvoltarea României.

PROIECTUL ESTE FINANŢAT DE ADMINISTRAŢIA FONDULUI CULTURAL NAŢIONAL:
Logo Proiecte Color CMYK [Converted]