Forumul Diversității Culturale

ediția a III-a

ARCUB Gabroveni, Str. Lipscani, 84 – 90, București

Forumul Diversității Culturale, ediția a III-a, are loc între 9 și 11 noiembrie în București. Conceput ca un exercițiu de recunoștință față de minoritățile etnice care au contribuit la dezvoltarea culturală a României, aduce pe agenda publică diversitatea culturală și nevoia de valorificare a acesteia pe toate palierele sociale și culturale.

În cele trei zile conferințe, dezbateri, ateliere, tururi de redescoperire a orașului, expoziții, proiecții de film și experimente culinare, publicul va avea prilejul să redescopere varietatea minorităților etnice de pe teritoriul țării și aportul acestora la conturarea identității naționale.

Agendă – Forumul Diversității Culturale

ediția a III-a

Vineri, 9 noiembrie

10:00 – 16:00 Atelier de design thinking pentru proiecte interculturale

11:00 – 15:00 Atelier nonformal pentru profesori şi formatori: Metode de explorare a diversității orașelor (ARCUB, Sala Atelier)

18:00 – 19:00 Deschidere oficială Forumul Diversității Culturale, ediția a III-a

Sâmbătă, 10 noiembrie

11:00 – 13:00 Tur de redescoperire a orașului: Arhitecţi străini sau reprezentanți ai diferitelor minorităţi etnice care au influenţat Bucureştiul (Blvd. Carol, 2-4)

11:30 – 13:30 Atelier de muzică pentru copii: tobe africane

12:30 – 14:00 Conferință: Integrarea migranților și refugiaților

14:30 – 16:30 Atelier de desen pentru copii: Diversitatea culturală prin culoare și imagini

15:00 – 16:00 Atelier culinar: Degustări de peste mări și țări

16:00 – 19:00 Biblioteca Vie a Diversității

Duminică, 11 noiembrie

11:00 – 12:30 Conferință: Aportul minorităților naționale la cultura și patrimoniul României

11:00 – 13:00 Tur de redescoperire a orașului: Templul Coral (Strada Sf. Vineri, 9)

13:00 – 14:00 Atelier culinar: Bucătăria turcească

14:00 – 18:00 Proiecții de filme documentare One World la școală (ARCUB, Sala Atelier)

18:00 – 20:00 Proiecția filmului Sunetele Bucureștiului (ARCUB, Sala Atelier)

Activități permanente

„Minorități etnice în cultura vizuală: focus România”, un proiect de cercetare și expozițional, care prezintă stadiul cercetării culturii vizuale a patrimoniului multi-etnic și multi-cultural din zona Transilvaniei, produs de Postmodernism Museum, poate fi explorat prin:

– Micro-expoziția „Minorități etnice în cultura vizuală focus România”, care poate fi vizitată pe toată durata Forumul Diversității Culturale, la ARCUB Gabroveni, în București

– Prezentarea întregului proiect, susținută de curatorul Cosmin Nasui, în cadrul Forumului Diversității Culturale, pe 11 noiembrie 2018, de la ora 11:00, la ARCUB, în sala Studio

Forumul Diversității Culturale, ediția a III-a, este organizat de Asociația MAIE, în parteneriat cu: Departamentul de Relații Interetnice, Primăria Capitalei București prin ARCUB, Asociația ActivRandom, Asociatia PostModernism Museum,  Asociația Istoria Artei, Formare Culturală, One World la școală și Asociația pentru Dialog și Valori Universale.

Cultura mea. Cultura ta. Cultura noastră.

Ateliere creative pentru diversitate

Cultura mea, Cultura ta, Cultura noastră. Ateliere creative despre diversitate propune o incursiune în practicile culturale ale minorităților vechi și noi de pe teritoriul României printr-o suită de ateliere dedicate diferitelor categorii de public: elevilor, liceenilor, profesorilor și formatorilor, specialiștilor și inițiatorilor de proiecte culturale și publicului larg interesat de diversitatea culturală.

Înscrieri la: forum@asociatiamaie.ro

Accesul la ateliere și proiecții este gratuit și se face în limita locurilor disponibile.

Proiectul Cultura mea, Cultura ta, Cultura noastră. Ateliere creative despre diversitate este

inițiat de Asociația MAIE și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Parteneri media:

Agerpres, Cărturești, CitatepediaIgloo, Modernism, Zeppelin

Presă:

Comunicat de presă – 31.10.18                                       Comunicat de presă – 08.11.18

Afiș – Forumul Diversității Culturale III               Afiș – Cultura mea. Cultura ta. Cultura noastră

Ediții anterioare:

Ediția I – 2016          Ediția II – 2017